REZANJE VODENIM MLAZOM - WATERJET CUTTING
Ekon CutnologyEkon CutnologyEkon Cutnology
(Pon-Petak)
info@ekon-cutnology.com
88000 Mostar
Ekon CutnologyEkon CutnologyEkon Cutnology

O nama

Ekon Cutnology d.o.o. je firma iz Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Mostaru, koja se bavi rezanjem vodenim mlazom svih vrsta materijala.

Osnovana je 2021. godine kao nastavak uspješnog rada u drugim industrijskim sektorima osnivača i menadžmenta. Waterjet tehnologija je svijetu vrlo popularan način rezanja u različitim industrijama i Ekon Cutnology d.o.o. takvu uspješnu praksu želi nastaviti i na domaćem tržištu.  

Za savršeno rezanje svih vrsta materijala, uz maksimalnu iskoristivost sirovina.Bez obzira kojom industrijom se bavite waterjet ima svoju primjenu.

Ekon Cutnology

Historijat vodenog rezanja - Waterjet ili rezanje vodenim mlazom se prvi put spominje 1950 godine, kada je Norman Franc radio eksperimente sa sa rezanjem vodenim mlazom na drvenoj građi. Pravi razvoj ova tehnologija rezanja doživljava tek 1970-tih godina kada je Mohamed Hashish dodao abrazivne čestice u vodeni mlaz, ta ispitivanja u dalje nastavljena sve do pojave prve mašine koju je izradio Yih – Ho Michael Pao i tada kreće industrijska primjena waterjet mašina. Daljim razvojem i upotrebom tehnologije u mašinstvu waterjet mašina dobija svoj današnji oblik i primjenu.
Primjena waterjet rezanja - Rezanje waterjet mašinama ima svoju široku primjenu danas i koristi se u različitim industrijama poput: avioindustrije, metalorgije, rudarstva, građevinske industrije, automobilske, u industriji čelika i drugih metala, za rezanje drveta, kože, gume, kamena i mnogih drugih materijala. Posebno je važna kod rezanja materijala koji izlaganjem visokim temperaturama mjenjaju svoja svojstva, kao što je alatni čelik, alumnij ili obojeni materijali. Waterjet rezanjem postiže se puna perfekcija rezanja bez nazubljenih i oštrih rubova. Waterjet mašina ima mogućnost rezanja u svim pravcima što joj omogućava rezanje i najsloženijih obradaka. Maksimalno koristi sirovine zbog širine reza koja je vrlo mala, a sam rez je visoko precizan.
Kako waterjet mašina reže? Rezanje vodenim mlazom podrazumjeva da se u upravljačku jedinicu unose dimenzije obratka i tako programirani oblik waterjet mašina reže – savršeno. Rezanje vodenim mlazom događa se pri velikoj brzini vode čak tri puta većom od brzine zvuka. Moguće je rezati materijale debljine do 200 mm, te visine reznog dijela do 400 mm. Nakon rezanja, materijal nije potrebno dodatno obrađivati pošto rubovi nisu nazubljeni već glatki.
Ekon Cutnology waterjet machine
Waterjet machine
Ekon Cutnology waterjet
Želite li znati nešto više o nama? Pogledajte naš newsletter

U svom radu sa klijentima vodimo se krilaticama: Odgovornost, efikasnost i profesionalizam.

Iza nas je već više od 100 zadovoljnih klijenata širom Bosne i Hercegovine. Svi oni pričaju priču o uspješnom poslovanju i prijateljstvu nastalom iz tog poslovanja.

Waterjet cutting

Kratka istorija o rezanju vodenim mlazom i našem početku.

Start

1950

godine Norman Franc radi eksperimente rezanja drveta vodenim mlazom

1970

Mohamed Hashish dodaje abrazivne čestice u vodeni mlaz

1974

nastavno na njegova istraživanja Yih – Ho Michael Pao izrađuje prve pretače današnjih waterjet mašina

2010

Tlak vode koji se upotrebljava prilikom rezanja može dosezati čak do 6000 bara što je tisuću puta više od tlaka u vodovodnim cijevima.

1936 godine

Prvi patent za korištenje vodenog mlaza u nekoj proizvodnji pojavio se u SSSR-u

1960

Vodeni mlaz se koristi za kopanje rude

1974

Nastavno na njegova istraživanja Yih – Ho Michael Pao izrađuje prve pretače današnjih waterjet mašina

2000

Rezanje metala vodom odvija se pri brzinama tri puta većim od brzine zvuka (brzina zvuka: 1000 m/s).

2021

Ekon Cutnology
Ekon Cutnology logo bijela slova

Neki od kreatora i idejnih začetnika waterjet rezanja

“Postoji samo nekoliko stvari na svijetu koje nisam uspio izrezati u svojoj karijeri.” Chip Burnham

Pretplatite se na naš newletter

Sve informacije vezano za naš rad kao i novosti iz waterjet rezanja možete saznati ukoliko se pretplatite na naš newsletter. Čekaju Vas i neka jako ugodna iznenađenja.
Ne, hvala.
Pretplatite se na naš newletter