REZANJE VODENIM MLAZOM - WATERJET CUTTING
Ekon CutnologyEkon CutnologyEkon Cutnology
(Pon-Petak)
info@ekon-cutnology.com
88000 Mostar
Ekon CutnologyEkon CutnologyEkon Cutnology

Rezanje vodenim mlazom

waterjet machine

Rezanje vodenim mlazom je postupak obrade odvajanjem čestica koji koristi vodu pod visokim tlakom (4.000 bara) te abrazivni pijesak. Visoki tlak proizvodi visokotlačna pumpa. Waterjet service koristi visokotlačnu pumpu austrijskog proizvođača BFT, s obzirom da StM-ovi strojevi dolaze sa BFT-ovim pumpama. Snaga pumpe je 45kW te ima mogućnost opskrbe tlakom od 4.000 bara dvije rezne glave istovremeno. Snaga pumpe se odabire sukladno potrebama rezanja. Abrazivni pijesak je posebna vrsta pijeska koji svojom tvrdoćom i oblikom omogućuju rezanje i najtvrđih materijala. Mješavina vode pod tlakom do 4.000 bara i abrazivnog pijeska pruža mogućnost rezanja gotovo svih postojećih materijala. Samim time to je najfleksibilnija tehnologija za rezanje materijala i primjenjuje se u vrlo širokom spektru industrija. Uz fleksibilnost nudi i vrlo visoku točnost i kvalitetu obrade, te nema negativnih utjecaja na strukturu materijala.

Materijal se prilikom rezanja ne zagrijava te ne dolazi do promjene njegove strukture, što često igra ključnu ulogu, posebno kod zavarivanja. Površina reza ovisi o brzini rezanja, te je dijelimo u pet kvaliteta, od najfinije do najgrublje. Kvaliteta reza određuje brzinu rezanja, te samim time, naravno, ima i velik utjecaj na cijenu reza.

S obzirom da potrošnja električne energije i abrazivnog pijeska imaju najveći utjecaj na cijenu rezanja, od velike je važnosti imati visokotlačnu pumpu visoke učinkovitosti, te konstantnog tlaka bez iznenadnih padova. Ponosni smo što se BFT pumpe odlikuju upravo time i samim time su u vrhu na tržištu.

Kako bi se smanjili troškovi abraziva, StM nudi sustav za recikliranje abraziva, a najveću isplativost ima u industriji metala i tvrtkama koje rade u više smjena.

Sa ekološke strane, rezanje vodenim mlazom se smatra čistom tehnologijom jer za rezanje koristi čistu vodu i kemijski inertnu vrstu abrazivnog pijeska. Kod rezanja sintetskih materijala ne dolazi do razvoja štetnih plinova jer nema unosa topline. Prilikom rezanja dolazi do odvajanja sitnih čestica materijala koji se reže, te kada bi taj materijal bio kemijski štetan, njegovo odstranjivanje se može osigurati filterima koji štetnim česticama neće omogućiti izlazak u kanalizaciju.

Osim metalne industrije, u kojoj je primjena rezanja vodenim mlazom prisutna već niz godina, sve je prisutnija i u industrijama keramike, kamena, stakla, plastike, drva, spužve i laminiranih materijala.

Zbog svoje široke primjene, korisnicima takvih strojeva ne ograničava raspon djelatnosti već ih može samo proširiti.

Leave A Comment

Pretplatite se na naš newletter

Sve informacije vezano za naš rad kao i novosti iz waterjet rezanja možete saznati ukoliko se pretplatite na naš newsletter. Čekaju Vas i neka jako ugodna iznenađenja.
Ne, hvala.
Pretplatite se na naš newletter